“Deerns op de Fietse” en “Omloop van de Graafschap” met 3-sterren samen verder

Het is tijd voor iets anders! Back to the Roots; terug naar de Achterhoek. Door de groei van deelnemers vanuit de rest van Nederland, willen we hen al het schoons van de Achterhoek laten zien. We nemen aan dat deze groep speciaal voor onze pure omgeving, het prachtige landschap, de sfeer en de gezelligheid komt. De toertocht voert op 2e Pinksterdag door de bosrijke Achterhoek en over boerenweggetjes in de Duitse grensstreek. Geen Posbank en geen Elterberg meer, want daar gaan al zóveel tochten naar toe, waardoor men daar ondertussen welbekend is. Omloop en Deerns samen verder, maar waarom? Al vele jaren organiseert TC Keiaosers, met groot succes, op 2e Pinksterdag de NTFU 3-sterren “Omloop van de Graafschap”. Daarnaast organiseerde de club al vijf jaar de unieke “Deerns op de Fietse” damestoertocht met ongeveer 200 Deerns in september. Waren we In het eerste jaar nog de enige NTFU-club met een tocht exclusief en alleen voor dames, de laatste jaren zien we echter steeds meer “Ladies Only” tochten op de kalender staan. Ook de commercie heeft deze doelgroep ontdekt en trekt honderden deelneemsters met uit de hand lopende inschrijfkosten en een gigantisch nevenprogramma. Daar kunnen we als kleine vereniging niet tegen op en zeker niet als er elk weekend in september al zo’n commercieel evenement gepland staat. We laten het liever kleinschalig met lage inschrijfkosten en waarmee wij desondanks, best wel een klein feestje kunnen bouwen.

Op 5 juni, 2e Pinksterdag, kan iedereen vanaf 8.00 uur van start gaan voor de routes van 80, 100 en 125 km. Vanaf 9.00 uur kunnen de dames, indien gewenst, apart van de heren op de fiets vertrekken en hun eigen gezellige rondje maken. Na het Franse, Italiaanse en het Tropische tintje in voorgaande jaren, zal er deze keer weer een bijzonder thema toegevoegd worden aan deze Deernstocht. Deze combinatie bied de mogelijkheid om van 8.00 tot 9.30 uur met zowel de dames als de heren gemixt van start te gaan. Ben je echter al het geneuzel en gehaast van de mannen meer dan zat, dan kun je van 9.30 tot 10.30 uur lekker met je eigen fietsvriendinnen in eigen tempo de Achterhoekse lanen en paden op.

De voorlopige routes
De zorgvuldig uitgepijlde routes laten u, bij velen, een onbekend stukje prachtig Nederland zien. Vanuit Keijenborg gaat het via tal van smalle binnen weggetjes richting boswachterij Ruurlo en vestingstadje Groenlo. Vervolgens wijken de 80 km. fietsers van de route af voor een pauze bij het Muldershuis. Een van oorsprong Saksische boerderij uit 1753 op een unieke locatie bij de Mallumse Molen met een geweldig terras aan het riviertje de Berkel in het buitengebied van Eibergen. De deelnemers op de langere trajecten maken na de splitsing nog een lusje door het uiterste puntje van de provincie Gelderland. Onderweg passeren zij de brug bij de prachtige Oostendorper Watermolen aan de Buurserbeek. Hierna verlaten de 100 km. fietsers de route voor de stop bij het Muldershuis. De gasten op de 125 km. route gaan vervolgens de grens over en pakken een stukje Duitsland mee. Zij kunnen daarna terecht voor “Kaffee mit Kuchen” in de horeca gelegenheid bij de historische watermolen “de Haarmühle” Na al deze watermolens aangedaan te hebben, gaat het op de terugweg uiteindelijk gezamenlijk terug naar Keijenborg.