Een stralende Omloop van de Graafschap

“Op een mooie Pinksterdag als het even kon” zong Leen Jongewaard lang geleden. Nou, een mooie Pinksterdag was het dit jaar zeker. Onder een strak blauwe hemel en temperaturen tot 25 graden, werd de 16e editie van de Omloop van de Graafschap gefietst. Met slechts enkele andere fietstochten in Nederland, was de Omloop bekroond met de maximaal te behalen 3 sterren. Het werd een hele uitdaging voor de toerclubleden om de hoge verwachtingen waar te maken. Zondagavond werden de eerste trajecten van de diverse routes al met honderden pijlen uitgezet. Na elke bocht werd als toegift nog een herhalingspijl geplaatst om aan te geven dat men op de goede weg was. Dit werd bijzonder gewaardeerd door de enthousiaste deelnemers op de lange afstanden. De uitpijlers dachten hier iets anders over, omdat het nogal wat meerwerk opleverde. Het resultaat stond echter als een huis.

Maandagmorgen was het dan zo ver. In alle vroegte stonden de eersten van de 400  racefietsers klaar om te vertrekken. Over smalle landelijke weggetjes slingerden de routes zich door het Achterhoekse landschap. Langs karakteristieke boerderijtjes en bosrijke landerijen ging de Veluwezoom aan de overzijde van de Ijssel,  langzaam over in de glooiende Posbank. In vliegende vaart kwam men vervolgens aan bij de feestelijke  koek en zoopie kraam bij de pont. Als toetje kreeg men tenslotte nog een deel van al het schoons te zien, waaraan de Achterhoek zo rijk is.

Vanaf tien uur waren de familiefietsers aan de beurt. Het organiseren van een gezellige fietsdag voor jong en oud, op de gewone of trapondersteunende fiets, doet de club al jaren met veel plezier. In veelal zomers tenue namen er ongeveer 600 fietsers deel aan dit fietsonderdeel. Ook deze tochten waren met pijlen bewegwijzerd, zodat men niet op elke hoek van de straat de leesbril op hoefde te zetten om de route op een papiertje te moeten raadplegen. Gemoedelijk werd er genoten van de fraaie omgeving van de Slangenburg en de Hummelose bossen. Onderweg was er gelegenheid om te genieten van een hapje en drankje op de diverse terrassen en bij de kraam in de Kruisberg.

Al met al kunnen de Keiaosers terugkijken op een zeer geslaagde Pinksterdag met ruim duizend enthousiaste fietsers. Graag wil de organisatie iedereen hartelijk danken voor hun deelname en bijdrage.