Geschiedenis Toerclub Keiaosers

De geschiedenis van de club gaat terug naar het eind van de jaren 80. In die tijd is er een groepje fietsers die jaarlijks deelneemt aan een aantal wielerklassiekers. Er wordt veelvuldig deelgenomen aan Luik- Bastenaken- Luik, de Ronde van Vlaanderen en de Amstel Gold Race.

Begin jaren 90 blijkt dat er nog meer jongeren uit het dorp regelmatig op de racefiets worden waargenomen. Tijdens de Keijenborgse kermis van 1991 wordt er voorzichtig gesproken over het fietsen in clubverband.

Op 1 juni 1993 is TC Keiaosers officieel aangemeld als lid van de NTFU. Er wordt een toerkalender opgesteld en de club wordt van nieuwe wielerkleding voorzien door Goossens Raceshops uit Groenlo.

In de jaren hierna stijgt het ledenaantal gestaag en bestaat de club ondertussen ook uit leden van omringende plaatsen zoals Hengelo en Zelhem. De vereniging krijgt een naam als zijnde een gezellige fanatieke club, waarbij van alles mogelijk is en waarbij veel georganiseerd wordt. Zo wordt oud wielrenner Henk Lubberding uitgenodigd in Keijenborg om een lezing te verzorgen en het jaar erop doet de club mee aan een fietsclinic die door hem verzorgt werd. Ook wordt er deelgenomen aan een aantal trio-triathlons in Hengelo.

In 1997 ziet de inmiddels befaamde “Omloop van de Graafschap” haar licht. Deze toertocht georganiseerd door de leden op 2e pinksterdag, heeft een goede reputatie opgebouwd bij zowel toerfietsers als families uit Keijenborg e.o. en trekt jaarlijks bijna duizend enthousiaste deelnemers.

Het rode clubtenue wordt in 1998 vervangen door een geel tenue en men spreekt gekscherend over de gele wielertrein. Ook het gezellige clubweekend ziet in dat jaar haar levenslicht. Ondertussen zijn er weekenden doorgebracht in Vlaanderen, Twente, Drente, Friesland, Limburg, Utrecht, Brabant en Duitsland.

In 2001 wordt er voor het eerst een monstertocht naar onze partnergemeente Neuenkirchen in Duitsland georganiseerd. Een groot aantal leden neemt hieraan deel en leggen dit traject over 260 kilometer in een dag af.

2003 was het 10-jarig jubileumjaar van de toerclub en er werd dan ook veel georganiseerd. Tevens is er, door jarenlang sparen en grote bijdragen van de sponsoren Goossens Raceshops en café Winkelman, weer nieuwe kleding gereed. Het jubileumweekend is gevierd in het hemelvaartsweekend, waarin we naar de Ardennen afreisden om daar onze krachten te meten. Tenslotte werd het jubileumjaar in oktober feestelijk afgesloten met een feest voor de leden en hun families.

Sinds 2003 kent de vereniging ook een eigen jeugdafdeling met 14 enthousiaste jongens van 10 tot 15 jaar. In 2004 werd de jeugd voor het eerst van nieuwe clubkleding voorzien. De aanschaf van dit tenue werd mede mogelijk gemaakt door Goossens Raceshops, Café Winkelman en Auto Kemp. Omdat er echter geen nieuwe aanwas kwam, is deze afdeling in 2007 stopgezet. De jeugdleden van toen zijn inmiddels toegetreden tot de volwassenen.

In 2004 werd er besloten om jaarlijks aan een wielerklassieker deel te nemen. Hierdoor zijn de monstertochten verleden tijd geworden. Ondertussen hebben diverse leden deelgenomen aan  Luik- Bastenaken- Luik, Mechelen- Francorchamps- Mechelen en de Amstel Goldrace.

Naast de jaarlijkse Omloop van de Graafschap,  wordt er sinds november 2005 door de club een veldtoertocht georganiseerd. Aan deze Rondum de Mölle tocht hebben tijdens deze eerste succesvolle editie maar liefst 600 fietsers meegedaan.

In 2008 bestond de club 15 jaar en in dit jubileumjaar waren diverse activiteiten gepland, zoals een clubweekend naar de Eifel. En in 2009 organiseerden we ons eerste lustrum met de 5e veldtoertocht Rondum de Mölle. Ook hebben we in 2009 een grote groei met betrekking tot het ledental meegemaakt. Dat geeft wel aan dat men zich bij onze wielerclub thuis voelt.

In 2018 bestonden de Keiaosers 25 jaar. Dit werd o.a. gevierd met een fietsweekend waarbij via een prachtige tocht vanuit Luxemburg, in een aantal etappes, naar Keijenborg terug werd gefietst.

2e Pinksterdag organiseren we weer traditiegetrouw onze Bronckhorst Mooiste en Omloop van de Graafschap en eind oktober wordt onze veldtoertocht Rondom de Mölle weer verreden.