Laat de Deerns maar Fietsen

Op 1 september organiseerde TC Keiaosers vanuit Keijenborg de allereerste “Deerns op de Fietse” damestoertocht. Aan dit fietsevenement kunnen uitsluitend dames deelnemen en is daarom uniek in Nederland. Het was voor de toerclub een bijzondere en spannende uitdaging om speciaal voor hen een leuke fietsdag op touw te zetten. Niemand wist wat deze dag zou brengen en wat de opkomst zou worden.

Nou, het werd een geweldig leuke dag voor zowel de 150 deelneemsters als voor de organisatie. De Deerns die van heinde en verre al een hele reis er op hadden zitten en ook nog te maken kregen met allerlei wegomleidingen in de omgeving, werden enthousiast ontvangen. De dames die gekscherend zeiden dat ze deze dag geen mannen wilden zien, omdat zij nu eens een dagje uitwaren met uitsluitend meiden op de fiets, kwamen echter bedrogen uit. De overgrote meerderheid van de organisatie bestaat namelijk uit mansluu, omdat de Keiaosers slechts drie vrouwluu als lid hebben. Zo presenteerden zich ladies in prachtige tenues met mooie fietsen en schitterend gevonden clubnamen, zoals Doping (dames op pedalen in Gelderland) en WOW (women on wheels).

Men kon kiezen uit afstanden van 75 en 100 kilometer door het glooiende Montferland en de Duitse grensstreek met verrassende vergezichten en verscholen dorpjes. Het was zeker geen makkie om deze tocht te volbrengen, omdat er in de korte afstand bijna 400 hoogtemeters te overwinnen waren en op de lange afstand ongeveer 600 meter. Met de Muur van Zeddam, Drieheuvelenweg, Peeskebult en nog een aantal andere fijne klimmetjes, werd het een hele uitdaging. Er werd een gevarieerd parcours geboden en onderweg was er de mogelijkheid voor pauzes bij horecagelegenheden. Mede door de zonovergoten dag werd het echt genieten op de terrassen en was het een gezellige bijeenkomst van keuvelende Deerns onder elkaar.

Ook voor de toerclub werd het een bijzonder leuke ervaring. Uitsluitend deelname van dames geeft toch een heel ander deelnemersveld dan een organisatie voor heren. Heren komen bij de startlocatie, willen vlot inschrijven en al snel haastig op de fiets wegwezen. Bij de dames heb je echte fanatiekelingen, maar de meerderheid die binnenkomt kijkt eens gemoedelijk om zich heen en maakt een praatje met Jan en Alleman en begeeft zich op het gemakje naar de inschrijftafel. Ze nemen vervolgens een kopje koffie en wachten tot de rest er ook is om te vertrekken. Buiten aangekomen neemt men de tijd om nog eens voor de fotocamera te showen, stappen rustig op de fiets en verdwijnen uit het zicht na de eerste bocht. Onderweg is er op het terras rustig de tijd voor een gezellig praatje en wordt er volop getwitterd. In één woord samengevat: GEWELDIG

Tot slot weten we nu al dat we volgend jaar graag een vervolg zullen geven aan ons initiatief. Ook hopen we dat jullie dan nog meer Deerns enthousiast kunnen maken om aan dit ludieke evenement deel te nemen en er weer een gezellige fietsdag van zullen maken. Graag willen we onze sponsoren IBB Installatietechniek, Goossens Race en Rabobank bedanken voor hun bijdrage en de NTFU voor hun publicitaire steun.

Foto’s zullen komende week geplaatst worden op www.keiaosers.nl en waarschijnlijk op www.sportfoto.nl. Ook was er deze dag nog een fotograaf van de NTFU aanwezig.

Bedankt en tot volgend jaar!