Veldtoertocht

Naast de Omloop van de Graafschap en de familietocht op 2e Pinksterdag, organiseren de Keiaosers ook jaarlijks een ATB tocht. De meeste wielrenners zetten in oktober hun racefiets op zolder. Fietsen krijgen een onderhoudsbeurt bij Van Slingerland Tweewielers en vervolgens springt men op de ATB fiets om het seizoen te vervolgen. Tot begin maart worden er dan ritten gemaakt dwars door weilanden, langs slootkanten, door de blubber en over smalle bospaadjes en zandwegen. Elk weekend wordt er door diverse fietsclubs wel een ATB tocht georganiseerd in de omgeving. Eind oktober waren de Keiaosers aan de beurt. 

Onder een flets zonnetje met daarbij een decor van prachtige herfstkleuren, werd op 31 oktober de Keiaosers ATB-tocht georganiseerd vanuit de Veldhoek. De 601 fietsers, met verrassend veel dames, genoten van het prachtige Achterhoekse landschap. Afgelopen jaren kon deze tocht om uiteenlopende redenen helaas niet doorgaan, maar nu waren er gelukkig weer mogelijkheden.

In de voorbereiding moeten er jaarlijks tientallen vergunningen aangevraagd worden bij diverse bos- en landeigenaren om over hun landerijen te mogen fietsen. Door deze toestemmingen was het weer mogelijk om een mooie en afwisselende tocht uit te zetten. De sportievelingen konden kiezen uit een drietal uitgepijlde routes van 30, 45 en 55 kilometer lengte. Zo kwam men over het Hengelse Zand, het Wolfersveen, de boswachterij Ruurlo en langs de tuinen van kasteel de Wiersse. Natuurlijk werd er tijdens de pauze ook aan de inwendige mens gedacht en werden er krentenbollen, soep, thee en stroopwafels uitgedeeld.

Op de zaterdag werden er al honderden routepijlen op de bomen gespeld. Bij het krieken van de dag werd het traject zondags meerdere keren gecontroleerd en werden verdwenen pijlen opnieuw geplaatst. Schijnbaar vindt men het nog steeds leuk om de pijlen uit baldadigheid van de bomen te rukken.

Sinds 15 jaar organiseren de Keiaosers deze “Rondum de Mölle” veldtoertocht. De eerste jaren werd er in de wintermaanden vertrokken vanuit de Hamove molen in Varssel. Aangezien de waterleiding daar werd afgesloten bij strenge vorst, kon de club geen douche gelegenheid bieden. Tevens was er hinder van de enduro motorritten, waardoor de zandwegen voor de fietsers onbegaanbaar werden door modder of het mulle zand.  

In de beginjaren deden er alleen maar veldcrossfietsen (aangepaste racefietsen met cross banden) mee. Het was de tijd dat wielrenners langzaam overstapten naar de ATB en mountainbike. Deze waren nogal prijzig en je zag ze alleen maar op de fietsrekken staan van Audi en BMW rijders.


Tegenwoordig heeft iedereen een ATB met voorvering, of een mountainbike met voor- en achtervering. Ook de gravelfiets waarmee je zowel op de weg als op de zandweg kunt fietsen, is in opkomst. Zelfs de sportieve fietsen uitgerust met elektrische ondersteuning maken nu hun opmars.